Traducció no oficial gentilesa de Google

Inici > Coneixent Martorell > Refugi antiaeri (pl. de la Vila)

Refugi antiaeri (pl. de la Vila)

Historia

Fruit de les obres de remodelació de la Plaça de la Vila, al març de 1990 es va descobrir l’entrada a un refugi antiaeri construït durant la Guerra Civil espanyola (1936-1939), i que havia estat ocultat des del final del conflicte.

Dintre d’aquest marc bèl·lic, a la primavera de 1937 es van produir els importants bombardejos per part de la aviació feixista a les ciutats de Gernika i Durango al País Basc. Vist que l’efecte de l’atac va ser molt efectiu en el bàndol republicà, doncs era la primera vegada que de forma sistemàtica es bombardejava a la població civil a ciutats, la estratègia va continuar i va arribar a Catalunya, on les ciutats més afectades van ser Tarragona i Barcelona. Aquests atacs van provocar que la Generalitat de Catalunya creés l’anomenada “Junta de Defensa Passiva de Catalunya”, que autoritzava la creació de juntes de defenses locals per que es financessin i construïssin refugis antiaeris per tal de minimitzar el nombre de víctimes si es repetien els bombardejos.

Martorell va crear la seva al mes de març i al juliol de 1938 es va començar a construir el refugi, situat a la plaça de la Vila (en aquell moment, plaça de la República), aprofitant l’existència de túnels i grutes existents anteriors. El ritme de la construcció va ser molt lent degut a la manca de recursos, fins el punt que a principis de gener de 1939, tot just dues setmanes abans de l’entrada de les tropes sollevades a Martorell, el refugi encara no estava acabat. El dia 23 arribaren els primers bombardejos al poble en dues onades, deixant 18 víctimes. Al dia següent, les tropes republicanes son vençudes i l’exèrcit franquista ocupa Martorell.

El refugi

Galeria excavada en argila en forma de volta semicircular recoberta de totxo i ciment, amb una llargada total de més de 35 m i que no supera els 1.25m d’amplada i els 2m d’alçada. Al túnel, el qual arriba a una profunditat màxima de 8m, s’hi accedeix per una escala de 27 graons feta de maons. L’entrada està coberta per una gran pedra rectangular situada a simple vista a la Plaça de la Vila, on es pot llegir: “Refugi antiaeri 1938. Abril 1990”.

A l’interior del refugi podem observar tres accessos, actualment tapiats, que donen a tres cases veïnes: cal Vial, cal Canta i cal Morales. La galeria acaba en una paret de terra, però abans podem veure una gruta el·líptica a un costat, també tapiat.  Segons fonts orals, hi hauria una altra punt d’entrada i sortida del refugi molt a prop, entre cal Xic i cal Batllevell, encara que no s’ha pogut verificar.

A part d’aquest refugi a la plaça de la Vila, se sap que a Martorell n’hi havia d’altres, que no eren pròpiament refugis sinó mines o soterranis, a part que molts ciutadans també es van amagar a la muntanya. En l’apartat d’imatges es recull un mapa amb la situació de tots els refugis descoberts al barri de la Vila (font CEM)

Commemoració

Al novembre de 2005 es va col·locar una placa de llautó a sobre de la pedra que cobreix la entrada al refugi com a record i homenatge de les víctimes del bombardeig, en un acte portat a terme pel Centre d’Estudis Martorellencs (CEM) amb el suport de l’Ajuntament de Martorell i el programa pel Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.

Cada any, per l’abril es sol celebrar la Setmana del Refugi Antiaeri, que inclou l’obertura del lloc, exposicions de fets relacionats i xerrades.

Localització

Refugi antiaeri

A/00053 Llibre d’actes de la Junta Local de Defensa Passiva 1938/39.

04872/01 Expedient de les obres que van redescobrir el refugi al 1990.

00994/18 Expedient de preparació del Pla de Defensa Passiva. Jefatura local de Defensa Pasiva. Any 1943. Informació sobre refugis antiaeris.

00994/19 Constitució de la Junta Local de Defensa Pasiva. Any 1941.

00936/04 Fulletó informatiu sobre el Refugi

En els següents enllaços es pot trobar la web de museus i turisme de Martorell, així com informació ampliada a través d’un arxiu descarregable PDF i una exposició virtual organitzada pel CEM:

Setmana del refugi antiaerià

Fulletó informatiu (turisme Martorell)

Exposició CEM: El final de la guerra

Construïm junts Martorell