L’hospital de Sant Joan, també conegut com a hospital de malalts pobres, va ser fundat per Guilleuma de Castellvell el 1205. Ubicat a extramurs de la vila, a l’actual carrer Pere Puig, en un indret proper al Pont del Diable, albergava els homes en camí i feia atenció a les necessitats dels pelegrins i vianants de pas per Martorell.
La capella
La capella, dedicada a Sant Joan, ha estat l’únic element que ha arribat fins als nostres dies i ja es menciona per primer cop l’any 1313, bé que devia existir de molt abans.
Es tracta d’un edifici d’estil gòtic que consta d’una sola nau de planta rectangular, sense absis diferenciat, coberta amb volta, tot i que originàriament els arcs de la nau sustentaven la coberta de bigues. De la reforma que es va dur a terme a l’antic hospital de Sant Joan, durant el segle XVIII, nomes es conserva la façana dues arcades ogivals.
Canvis d’ubicació
El segle XIX el convent de Caputxins fou cedit a l’Ajuntament de Martorell, per la reina Maria Cristina, amb finalitats benèfiques i d’instrucció. L’Hospital de Sant Joan fou traslladat a l’antic convent de Caputxins, on hi va romandre entre els any 1835 i 1868.
El 3 d’abril de 1845, en el testament d’en Ramon Llosellas s’establia que part del seu patrimoni fos llegat al seu germà, Joaquim Lloselles, amb la condició que en el cas que aquest morís sense fills o que aquets fossin massa petits per testar, el seu llegat passés a favor de l’Hospital de Martorell.
Joaquim Llosellas no va tenir fills, i va morir l’any 1859. Aleshores la Junta Municipal de Beneficència va reclamar la possessió del patrimoni que els havia llegat Ramon Llosellas, però els seus hereus s’hi van oposar i va començar un litigi entre les dues parts que duraria quasi deu anys.
Finalment va guanyar la Junta de beneficència, pel que l’any 1868 l’Hospital era traslladat als terrenys d’en Ramon Llosellas i Ros de Vilaplana, situats en el carrer que actualment porta el seu nom, antic carrer del Vall.
Allà va romandre fins que l’augment de població va fer traslladar, el 1969, l’Hospital a l‘edifici actual situat a l’ Avda Felix Durán i Cañameras, des d’on dona servei a les localitats de Martorell, Sant Andreu de la Barca, Pallejà, Olesa de Montserrat, Esparreguera, Abrera, Collbató, Sant Esteve Sesrovires i Castellví de Rosanes a la comarca del Baix Llobregat; Gelida i Sant Llorenç d’Hortons a l’Alt Penedès; Masquefa i El Bruc a l’Anoia; i a les urbanitzacions de Can Santeugini i Costablanca de Castellbisbal, al Vallès Occidental.
Actualment L’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell és un centre sanitari de caràcter públic que també es coneix com Hospital Comarcal Sant Joan de Déu, Hospital Comarcal de Martorell o simplement Hospital de Martorell.
Seu actual de l’AMM
En l’actualitat els terrenys de l’antic hospital estan ocupats per la plaça Mare Sant Ramon i la seu de l’Arxiu Municipal de Martorell, on ha estat rehabilitat i conserva una part dels components arquitectònics originals, així com la sala amb arcades i volta catalana, visibles des del carrer Mur.
Originàriament es va elaborar un projecte per crear dos edificis amb un pati central, un dels quals seria escola, però la construcció de l’escola La Mercè a l’altra banda del carrer va aturar aquesta planificació.
Relació d’Ubicacions
– C. Pere Puig 61 de l’any 1205 i fins l’any 1835
– Antic Convent de Caputxins entre els anys 1835 i 1868
– C. Lloselles 46 des de l’any 1868 i fins 1969
– Av. Mancomunitats Comarcals, 1 des de 1969 i fins a l’actualitat.