A través del buidatge dels padrons municipals, el projecte “Xarxes” cerca la recuperació de la història local i, per extensió, comarcal. Fa mesos que l’Arxiu Municipal de Martorell ha digitalitzat els seus padrons d’habitants entre els anys 1842 i 1955 perquè a partir d’ara un grup de voluntaris facin la transcripció de les informacions que contenen en una plataforma col·laborativa per Internet.
El projecte ha estat desenvolupat per la Universitat Autònoma de Barcelona i hi treballen diverses institucions, com ara el Centre de Visió per Computador, el Centre d’Estudis Demogràfics i l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat i vol reconstruir la genealogia i crear una xarxa social històrica. El seu principi és comptar amb la col·laboració de la ciutadania perquè ella mateixa descobreixi el seu passat. És per això que compta amb un canal Youtube amb vídeos tutorials.
Les transcripcions permetran revelar aspectes i característiques pròpies dels nostres antics habitants: noms i cognoms, edats dels integrants dels nuclis familiars, número de fills, lloc on vivien, nivell d’alfabetització, professions, procedències de naixement -per seguir els moviments migratoris- o les defuncions entre un padró i el següent.