Traducció no oficial gentilesa de Google

Arxiu Municipal de Martorell > Últimes Notícies > Ingrés de Fons documentals > Fons Francesc Massana i Rovira.

Fons Francesc Massana i Rovira.

Fons Francesc Massana i Rovira.

Hem pogut recuperar i fer el tractament arxivístic d’un fons amb una gran importància pel municipi de Martorell. Es tracta del fons del Doctor Francesc Massana i Rovira.

Nascut a Sant Pau d’Ordal, va estudiar Medicina a la Facultat de Barcelona, llicenciant-se  l’any 1912. Va exercir com a metge a Avinyonet (1912-17), a Calafell (1921) i a Martorell (des de 1922 fins a la seva jubilació, el 1958). És aquí on també l’impulsor de la reforma sanitària de l’ajuntament de Martorell.

Francesc Massana durant la guerra civil espanyola, va ser membre de la Junta de la Defensa Passiva de Catalunya que es crea el 17 de març del 1938 amb l’objectiu, entre altres, de gestionar els escassos recursos per construir refugis antiaeris. Autor de la Demografía Sanitaria de Martorell, que es publica el 1953. Destacable es la seva tasca com  observador de l’Estació Climatològica Observadora de Martorell des del 1947, col·laborant amb el Servei Meteorològic Nacional. Després, a partir de la seva jubilació el 1958, es dedica a la tasca d’escriure la Topografía Médica de Martorell, un treball que aplega la informació que ha anat recollint en els últims 15 anys de vida professional,  obtenint el 1960 el Premi de Monografies Mèdiques de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona. També va ser el president del Club Natació Martorell des del 1930 fins a la seva mort.

Són tres capses de documentació, amb correspondència, publicacions, activitat mèdica, necrològiques, etc. Destaca especialment els esborranys, alguns d’ells manuscrits, d’una de les seves grans obres: Topografía médica de Martorell.

És una documentació que si és del vostre interès, ara podrà ser consultada.

Més imatges

CATEGORIES

Notícies Relacionades